Veelgestelde vragen

Lidmaatschap FAQ

Wanneer kan ik lid worden van de NABV?

Voor het lidmaatschap van de NABV is de minimumleeftijd van 18 jaar en dient er een VOG (profiel schietsport) te worden overlegd.
Zie ook voorwaarden lidmaatschap.

Ik heb een vuurwapenverlof, is het dan nog nodig om NABV lid te worden?

Ja. Airsoftapparaten (AA’s) vallen binnen de WWM onder cat. 1 sub 7 en hierdoor is het niet mogelijk om alleen met een vuurwapenverlof de AA’s voorhanden te mogen hebben. Je moet dus ook NABV lid worden.

Bij het aanvragen van het lidmaatschap is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht, maar bij verlenging van je NABV lidmaatschap mag een gewaarmerkte kopie van een geldig Verlof, een geldige Erkenning of een geldige Ontheffing ook.

Welke stappen moet ik doorlopen om lid te worden van de NABV?

Als je lid wilt worden doorloop je de volgende stappen:

 • Registreer via de website (geen registratiemail ontvangen? Meld het via secretariaat@nabv.nl)
 • Inloggen op Mijn NABV en een eigen wachtwoord instellen
 • Pasfoto uploaden en VOG aanvraag starten
 • Van de dienst Justis ontvang je instructies voor het aanvragen van de VOG
 • De VOG ontvang je, na circa 4 weken, per post van dienst Justis
 • Stuur de VOG per post naar: NABV, Postbus 123, 4190 CC, Geldermalsen
 • De NABV zal na ontvangt van de VOG een bevestiging sturen
 • De contributie kan nu betaald worden via Mijn NABV
 • De eerste vrijdag na het betalen van de contributie wordt de pas gemaakt en verzonden
 • De pas ontvang je enkele dagen later via de post

Ik heb me geregistreerd maar geen mail ontvangen.

De mail voor de activering wordt automatisch gegenereerd. Als je de mail niet hebt ontvangen (controleer ook de spam-map van je e-mail account) verzoeken we je dit te melden aan secretariaat@nabv.nl, onder vermelding van je naam en geboortedatum. Wij sturen je dan je relatienummer toe, zodat je in kunt loggen.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Wanneer je je wachtwoord bent vergeten kun je opnieuw een wachtwoord aanvragen. Je gaat hiervoor naar het inlogscherm van MIJNNABV en klikt op “Wachtwoord vergeten?” Een nieuw wachtwoord wordt verzonden naar het bij ons bekende e-mail adres.

Ik wil een VOG aanvragen, hoe doe ik dat?

Vraag je VOG Schietsport alleen aan via je account op de MIJNNABV portal.
Gebruik hiervoor geen sites van externe online aanbieders, want dan betaal je vaak in delen en kom je al snel boven de €70,- voor een VOG aanvraag betaald.

Als je nog geen lid bent, dan meld je je eerst aan.
Lees hier meer over de lidmaatschapsaanvraag, waarbij het aanvragen van je VOG vanzelf in de aanmeldprocedure voorbij komt.

Ik heb de VOG via de button aangevraagd maar nog geen reactie gehad.

Verzoeken voor een VOG aanvraag zetten we binnen 5 dagen door naar dienst Justis. Heb je 5 dagen na aanvraag nog steeds geen mail ontvangen van dienst Justis dan is er mogelijk wat verkeerd gegaan met de aanvraag.

Stuur in dat geval een email naar secretariaat@nabv.nl voorzien van je naam, geboortedatum en relatienummer. Wij zullen dan een nieuwe aanvraag voor je starten.

Ik heb mijn VOG ontvangen. Wat moet ik er nu mee doen?

Stuur de originele VOG in een voldoende gefrankeerde enveloppe naar de NABV. Ons postadres is:
Secretariaat NABV
Postbus 123
4190 CC  Geldermalsen

Ik heb mijn VOG al verstuurd, is deze al aangekomen?

De postbus wordt 2 x per week geleegd en dan worden ook de binnengekomen VOG’s verwerkt. Na verwerking ontvang je meteen bericht.

Ik wil betalen, hoe doe ik dat?

Zodra de VOG is verwerkt ontvang je hiervan bericht met daarin ook het verzoek om de contributie te betalen. Je kunt de contributie voldoen door in te loggen in MIJNNABV en te betalen middels iDeal, PayPal of overboeking.

Het contributiejaar is al begonnen, betaal ik als nieuw lid voor het hele jaar?

De contributie voor 2019 bedraagt € 72.- per jaar; omgerekend komt dit neer op € 6,00 per maand. Indien je op een ander tijdstip dan aan het begin van het contributiejaar lid wordt, betaal je lidmaatmaatschap voor de resterende maanden van het contributiejaar.

Hierbij is ook het tijdstip van belang; als je voor de 15e van de maand de contributie betaalt, dan betaal je ook de huidige maand. Als je op of na de 15e van de maand betaalt, wordt de huidige maand niet meer meegerekend.

Ik wil mijn lidmaatschap beëindigen.

Let op: Opzeggingen dienen te gebeuren vóór 3 december van het lopende verenigingsjaar.

Opzeggen kan alleen:
– per email naar secretariaat@nabv.nl,
– via MIJN NABV, door in het Dashboard op de knop Opzeggen te klikken, of
– per aangetekende brief aan Secretariaat NABV, Postbus 123, 4190 CC, Geldermalsen

Let op dat je een bevestiging krijgt van je opzegging! Als je die niet ontvangt, neem dan even contact op met het secretariaat.

Indien wij je opzegging ontvangen na 3 december ben je te laat met opzeggen voor het nieuwe verenigingsjaar en wordt je lidmaatschap beëindigd per eerstvolgende mogelijkheid (aanvang van het daaropvolgende verenigingsjaar). Dit houdt in dat je dan nog een jaar lid bent van de NABV en dus ook contributieplichtig bent (zie ook ons huishoudelijk reglement).

Lidmaatschapspas FAQ

Ik ga verhuizen. Moet ik nu een nieuwe pas aanvragen?

Als je verhuist is het noodzakelijk om een nieuwe pas aan te vragen. Op de pas staat namelijk je woonadres vermeld. Alleen op het adres vermeldt op de pas mogen airsoftapparaten worden opgeslagen.

Je dient voor het doorgeven van de adreswijziging eerst in te loggen in MIJNNABV. Je klikt daarna op de menubutton “Mijn profiel” en vervolgens op de button “wijzigen” naast het huidige adres.

Je hoeft hier enkel de postcode en het huisnummer van je nieuwe adres in te voeren; de rest van de gegevens worden vanzelf aangevuld. Wel is het noodzakelijk een poststuk met daarop je naam en nieuwe adres te uploaden, als bewijs van adreswijziging.Dit moet een poststuk van de gemeente of belastingdienst zijn. Andere documenten worden niet geaccepteerd! Ook is het mogelijk om in te loggen met je DigID op mijn.overheid.nl en een schermafdruk te maken van je (nieuwe) adresgegevens. Dit kan uitsluitend wanneer de gegevens al door de gemeente zijn verwerkt.

Nadat we de adreswijziging hebben ontvangen zal deze door het secretariaat worden verwerkt. Je ontvangt dan per e-mail een brief ter bevestiging van je lidmaatschap.

Daarna dien je de ledenpas te vernietigen (in 4 stukken te knippen) en een foto te mailen van de vernietigde pas naar secretariaat@nabv.nl. Zodra wij deze ontvangen hebben zullen we de ontvangst bevestigen en wordt de nieuwe ledenpas aangemaakt en verzonden.

Indien je verhuist naar het buitenland is lidmaatschap van de NABV niet meer noodzakelijk en kun je het lidmaatschap beëindigen . Indien je dan een bewijs van emigratie naar secretariaat@nabv.nl mailt, zullen wij de resterende contributie terugbetalen.

Ik ben mijn pas verloren / mijn pas is gestolen / mijn pas is kapot.

Pas verloren of kapot
Als de NABV pas bent verloren of indien deze onherstelbaar beschadigd is geraakt, dien je een nieuwe pas aan te vragen. De kosten hiervoor bedragen €10, welke je via de portal dient te voldoen. Zodra de betaling is ontvangen, wordt de eerstvolgende vrijdag een nieuwe pas aangemaakt.

Pas gestolen
Indien de NABV pas is gestolen, dien je hiervan aangifte te doen bij de politie. Het proces-verbaal kun je vervolgens mailen naar secretariaat@nabv.nl. Wij zorgen er dan voor dat de eerstvolgende vrijdag kosteloos een nieuwe pas wordt aangemaakt. Indien je niet beschikt over een proces-verbaal worden er €10 kosten voor een nieuwe pas berekend, welke je via de portal dient te voldoen.

Belangrijk: je dient te allen tijden een geldige NABV pas te kunnen overleggen als bewijs van lidmaatschap.

Airsoft apparaten FAQ

Wat zijn er voor airsoftapparaten? Is daar verschil in?

Airsoftapparaten zijn er in veel verschillende soorten. In veel gevallen zijn de ontwerpen gebaseerd op bestaande wapens van vroeger en nu. Daarnaast is er onderscheid in de technische werking.

APPARATEN OP GAS

Bij dit soort apparaten kan er semi-automatisch of automatisch worden geschoten. Echter niet alle airsoftapparaten op gas zijn automatisch. Ook zijn er zogenaamde blow-backmodellen (GBB), die een achterwaartse druk geven waardoor het lijkt of u een echt wapen afvuurt. De meeste gasreplica’s moeten worden bijgevuld na ongeveer 60 schoten.

ELEKTRISCHE APPARATEN

Deze apparaten gebruiken een batterij die u zelf kunt opladen. Een kleine elektromotor drijft een vernuftig mechanisme aan waardoor er intern luchtdruk opbouwt, welke vrij komt bij het overhalen van de trekker. De hoeveelheid schoten die u kunt lossen met Ă©Ă©n batterij is veel hoger dan met gas en verschilt per batterij

SPRING GUNS

Dit is een airsoftapparaat dat elke keer voor ieder schot eerst handmatig moet worden overgehaald. Bij het overhalen van het apparaat spant een veer. Als deze veer losgelaten wordt met behulp van de trekker, veroorzaakt de veer luchtdruk die de BB (het biologisch afbreekbaar projectiel) uit de loop van apparaat blaast.

Ik wil mijn AA verkopen, mag dat zomaar?

Het is toegestaan je airsoftapparaten te verkopen of over te dragen waarbij je echter wel een paar spelregels moet volgen. Hiervoor is een handig document beschikbaar op de downloadpagina: ParticuliereVerkoopFAQ (pdf).

Ik heb vragen over importeren en/of reizen met AA’s

Raadpleeg hiervoor het document DouaneFAQ (pdf)

Wat moet ik doen met kapotte delen van airsoftapparaten?

Je kunt de externe delen die het uiterlijk van het apparaat bepalen, zoals buitenloop en body in stukken zagen of met een hamer in stukken slaan voordat je deze als oud metaal inlevert. Hierdoor worden ze onherkenbaar en zijn niet meer voor afdreiging te gebruiken.
Daarnaast kun je kapotte airsoftapparaten eventueel ook bij de politie inleveren. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak!

Evenementen FAQ

Is het toegestaan thuis of op eigen terrein te trainen?

Thuis en op eigen terrein trainen is in principe toegestaan. Er gelden echter wel een aantal regels die moeten worden nageleefd.

THUIS:

 1. Thuis inpandig (binnen) trainen is altijd toegestaan. Hiervoor hoeft ook geen evenement te worden aangemaakt.
 2. Thuis in tuin trainen is toegestaan, mits niet zichtbaar vanaf de openbare weg en na overleg met buren. Hiervoor dient een privé evenement te worden aangemaakt.

EIGEN TERREIN:

 1. Indien het terrein op enerlei wijze zichtbaar en/of toegankelijk is vanaf de openbare weg, moet er toestemming gegeven worden door Bijzondere Wetten.
 2. Het terrein moet geheel afgesloten zijn en het moet niet mogelijk zijn dan BB’s op de openbare weg terecht komen en personen kunnen verwonden.
 3. De training dag moet als evenement bij de NABV zijn aangemeld.
 4. De spelers moeten lid zijn van de NABV of als introducé zijn aangemeld.
 5. Er mogen maximaal 20 deelnemers zijn.
 6. De training gebeurt op niet-commerciële basis

Hoe meld ik een introducé aan?

Je kunt een introducĂ© aanmelden via de mijnnabv portal. Daar kom je vanzelf als je hier op de website bij het door jou gekozen evenement op de knop ‘meld introducĂ© aan’ klikt.

Via de knop “Introducé aanmelden” kun het verzoek voor een introducé verklaring indienen. Je krijgt dan de mogelijkheid om de verklaring uit te printen of op te slaan. Let op dat je dit venster niet afsluit, want je hebt later niet meer de mogelijkheid dit te doen.
Zorg dat de introducé zijn verklaring tijdens het evenement bij zich heeft.

Voor introducees gelden volgende regels:
– Elk NABV lid mag maximaal 2 introducees per evenement meenemen
– Iemand mag maximaal 6x per jaar mee doen als introducĂ©
– Een introducĂ© mag maar 1 vrijstelling per keer open hebben staan.

Hoe moet ik mij als buitenlandse introducé aanmelden?

Je kunt jezelf als buitenlandse introducé aanmelden via de website. Ga naar het gewenste evenement en druk op de knop “REQUEST EXEMPTION”. Hier kun je dan je gegevens invullen waarna je via email de uitnodiging krijgt. Zorg dat je deze uitnodiging tijdens je bezoek aan Nederland bij je hebt.
Deze uitnodiging is anders dan de Nederlandse introducé verklaring en biedt de buitenlandse speler de mogelijkheid om al vanaf de tweede dag voor, tot en met de tweede dag na een evenement in Nederland te zijn. Hierdoor is het verblijf flexibeler geregeld dan volgens de normale introducé regeling.

Diversen FAQ

Wat is Joulecreep?

Mondingsenergie
Airsoft apparaten worden voor events gekeurd door de Marshalls. Je schiet een test-BB uit je apparaat door een chronometer. De display toont wat de snelheid is waarmee de BB de loop verlaat. Die snelheid geven we weer in FPS (feet per second). De BB waarmee getest wordt, heeft al vele jaren hetzelfde gewicht: 0,20 gram. Bij de FPS-test willen we eigenlijk niet de snelheid van de BB weten, maar de impact die de BB heeft. Dus de energie die de BB in zich heeft. Dit noemen we ook wel de mondingsenergie. Die energie geven we weer in joule.

Onbedoeld meer energie
De laatste jaren zijn er niet alleen nieuwere, efficiëntere materialen en systemen op de markt gekomen maar ook zwaardere BB’s. Daardoor kan het zijn dat je apparaat (onbedoeld) meer energie meegeeft aan zwaardere BB’s dan aan lichte BB’s.

Voorbeelden: 
 • Je assault rifle kan met een BB van 0,20 gram netjes 1,20 Joule registreren, maar met een BB van 0,25 gram ineens 1,35 Joule;
 • Je sniper rifle die met 500 fps een 0,20 grams BB schiet, brengt 2,32 Joule over op die BB. Met een BB van 0,30 gram kan dat al oplopen naar 2,6 Joule en bij een 0,40 gram zelfs nog verder richting de 3,00 Joule.

Dit fenomeen van (onbedoeld) meer energie toevoegen aan BB’s dan waarmee getest wordt, noemen we Joulecreep.

Wolverine Airsoft heeft een filmpje gemaakt waarin Joulecreep ook in beeld wordt uitgelegd (Engels) https://www.youtube.com/watch?v=tJbX35EXK9I

Mag ik met mijn replica op social media?

Over het gebruik van foto’s van op social media bestaat veel discussie. Bij het posten van foto’s en video’s over de airsoftsport is het nĂłg belangrijker om goed na te denken over wat je wel en vooral ook niet openbaar op social media post.
Airsoftapparaten lijken zoveel op wapens dat hier verwarring over zou kunnen ontstaan.

Dit zijn de richtlijnen zodat jij op een veilig en verantwoord je toffe sport promoot op social media:

Do’s
 • Ga verantwoordelijk om met het gebruik van airsoftfoto’s op social media: ben je ervan bewust dat de gelijkenis met een echt wapen op beeld groot is;
 • Houd de algemene regels zoals deze voor Airsoft gelden in acht;
 • Laat duidelijk zien dat het om Airsoft gaat;
 • Vermeld dat het om Airsoft gaat, bij voorkeur in titel, comment en hashtags;
 • Denk erover na welke emoties/reacties een foto kan uitlokken; bij twijfel niet posten.
Don’ts
 • Gebruik niet de term wapen of gun maar gebruik de correcte termen airsoftapparaat of replica;
 • Verwijs in je post niet naar vuurwapens;
 • Doe niet alsof het airsoftapparaat een echt wapen is;
 • Richt je airsoftapparaat nooit op personen of jezelf;
 • Gebruik geen titels, comment of hashtags die misleidend zijn en/of refereren naar echte wapens.
Gebruik bij het posten van airsoftgerelateerde foto’s altijd je gezond verstand om problemen te voorkomen. 

 

Ik wil organisator te worden, wie kan mij daarbij helpen?

Ben je van plan om organisator te worden, of wil je een terrein voor airsoft gaan exploiteren?
Dan kun je voor vragen en informatie terecht bij Stephan Tan, Medewerker Stimulering Airsoft.

Hoe duur is het om te trainen in het Nationaal Airsoft Centrum – NAC?

Je bezoek aan het NAC is gratis, zowel voor geïnteresseerden, introducées als leden.